Япоснки митологични същества

Go down

Япоснки митологични същества Empty Япоснки митологични същества

Писане  the eternal kid. on Сря 12 Окт 2011, 14:05

Они - 鬼


Демони, които летят наоколо и взимат душите на грешните, на смъртните им легла. Изобразяването на они е много разнообразно, но обикновено са представени като грозни, гигантски същества с остри нокти, разрошена коса и два дълги рога израснали от главата им. Те са човекоподобни в по-голямата си част, но понякога са показани със неестествени черти като странен брой очи или допълнителни пръсти на ръцете и краката. Кожата им може да бъде различни цветове, но син, черен, пурпурен, розов, кафяв, зелен, бял и особено червен са най-често срещаните. Свирепият им вид се допълва от парчето плат около бедрата, направено от тигрова кожа и железните бухалки (или тояги), наречени канабо(金棒).Те варират от кръвожадни до смешни . Има много сказания във фолклора за тях .Те са типичен елемент от японския митологичен свят. Познати са навсякъде и са се превърнали в символи на пакостници и злосторници, които причакват и тероризират хората. Они са унищожителни демони, хранещи се с човешко месо. Понякога са добродушни. Дори и когато им откъснат крайник, само ако го съединят с чуканчето той зараства. Въпреки че живеят в Джигоку (адът според будистите), някои са и на този свят, приели човешка форма.
Казва се че човек обладан от силен гняв може да се превърне в они. Има много приказки, в които силно ревниви жени са се превръщали в Ханя-женски онита. Според легендата мразят соеви зърна.
Някои села изпълняват годишна церемония в началото на пролетта, за да прогонят они. Хората хвърлят соеви зърна извън дома си и викат “Они уа асото ,фуку уа учи” ("Демони вън! Късмет отвътре!").


Тенгу - 天狗

Тенгу ( "небесни кучета" )–се появява в различни форми, но обикновено е представен като нещо между гигантска птица и свещено човекоподобно същество с червеникаво лице и дълъг нос (макар и да идват от Китай те нямат общо с кучетата, а по-късно се определят като животински „ ками „ – духове според Шинтоистката религия ). Ранни сказания го разкриват понякога с човка или подобно на птица, която може да се превръща в човек. Описвани са с магически „хачива” в ръка (羽団扇 ) – ветрила направени от пера. Според легендите, тенгу могат да накарат нечии нос да се смали или удължи, но се свързват главно и със способността си да предизвикват ураганни ветрове. Иначе са кръвожадни и отмъстителни същества, които много обичат да се месят в делата на хората. Наказват неверни монаси ,като ги грабват и ги пускат на безлюдни места ,залавят жени в опитите им да съблазнят свети люде ,крадат от замъци и преследват тези, които служат на нечисти сили. Могат да се вселяват и в хора на всичкото отгоре. Дори посягат на императорското семейство, като обладават императрица Коджидан. Според митологията, има различни видове тенгу. Те се различават по големина и способности. Големите „дайтенгу” и малките „ коноха тенгу „ ,криещи се в листата на криптомериите. През 18 и 19 век тенгу се считали за пазители на някои гори. Иначе са включени в много приказки и предания, които описват приключенията на различни герои, срещнали тенгу. Нека добавим че и през 14 век биват свързвани с бойните изкуства и са описани като добри бойци .


Каппа - 河童

Каппа ("водно дете"), наричани още Гатаро(川太郎 – водно момче) или Кауако(川子 – водно момче) са легендарни същества; вид зли водни духове от японския фолклор. Повечето изображения показват каппа като човекоподобни същества, големи колкото дете, въпреки че телата им приличат повече на тези на маймуните или жабите, отколкото на човешки. В някои описания се казва, че лицата им имат маймунски черти, докато други ги показват със заострен клюн (или нос) като този на костенурките или с патешка човка. На рисунките обикновено са показани с дебели черупки и люспеста кожа, която варира цветово от зелено до жълто или синьо.
Каппа обитава езерата и реките на Япония и имат множество черти, които им помагат в тази обстановка, като ципестите ръце и крака. Дори понякога се казва, че миришат на риба и несъмнено могат да плуват като рибите.
Най-забелязващата се черта на каппа е пълната с вода вдлъбнатина отгоре на техните глави. Тези празнини са заобиколени от рошава коса. Невероятната сила на каппа произхожда от тези, пълни с течност дупки и ако някой се изправи срещу една, може да се възползва от тази слабост като накара каппата да излее водата от главата си. Каппата притежава дълбоко чувство за етикет, затова ако му се поклоните най-вероятно и каппа ще отвърне с поклон, дори и това да означава да загуби водата на главата си. Веднъж изчерпана, каппа е сериозно отслабена и може дори да умре. Други приказки разказват, че тази вода позволява на каппа да се движи по сушата и без нея те са неподвижни.
Каппа са злонамерени пакостници. Техните лудории варират от относително невинни, до по-обезпокоителни като кражба на реколтата или отвличане на деца. Смята се, че се страхуват от огъня, и в някои села се провеждат годишни фестивали с фойерверки, за да подплашат духовете. Те са любопитни относно човешкия живот, порядки и цивилизация и могат да говорят. Даже могат да станат приятели на отделни хора, особено ако последните им поднасят дарове, най- вече краставици - любимата храна на каппа. Понякога японците пишат имената си върху краставици и ги мятат във водата, така че после капата да не ги закача докато се къпят. Според легендата те са и добри лечители, които научили хората как да наместват счупени кости .


Тсучигумо - 土蜘蛛

Тсучкигумо ( буквално –„земен паяк") са митологични същества ,които представляват огромни паяци ,няколко пъти по-големи от човек .Имат дълги крака и очи колкото чиии ,остри нокти и зъби .Принципно се разглеждат като животински демони защото притежават свръхестествени способности .Тези отвратителни и опасни същества според легендите обитават всякакви пещери и дупки ,стари замъци и къщи .Там се маскирали като купища дрехи или парцали .Плячка им стават окъснели пътници ,които в съня си биват омотани със здрави паяжини ,които могат да се премахнат само с помощта на магия .Имат способността да смучат кръв ,ако не и направо да изядат жертвата си .Нрава им е по-скоро животински освен в случаите ,когато проявяват специалните си способности .Освен всичко това един такъв огромен паяк имал възможността да хипнотизира който и да било и да го отрови .Легендарният герой Минамото но Йоримитсу ( Райко ) имал чести сблъсъци с тях . На няколко пъти го нападали ,опитвали се да го изядат или разболеят .Там е описано как един от спътниците на героя се оказал Тсучигумо предрешен като монах .Китсуне - 狐


Китсуне са много известни в японския фолклор. Буквално името им означава „лисица”. Историите ги описват като интелигентни същества, притежаващи магически способности които се засилват с възрастта. Сред тях най-важно е умението да приемат човешка форма. Някъде се описва че ги използват за да мамят , но има и текстове където се посочва че са добродушни, верни приятели и роднини на хората. Китсуне се свързват с Инари (богинята на ориза и плодородието) като нейни вестоносци .Колкото повече опашки има една такава лисица толкова по-силна е тя. Най–много може да бъдат девет. В някои легенди се казва че им растат след като изминат 1000 години. Когато израсне и деветата последна опашка Китсуне става златна. Друга интересна характеристика е че те могат да виждат и чуват какво става навсякъде по света. Човешка форма може да приемат едва когато станат най-малко на сто години (или 50 според други). Поверие гласи че всяка девица заварена по тъмна доба и сама, може да бъде такава лисица. Когато приеме човешка форма Китсуне крие опашките си .Всичко това обаче става безполезно когато наблизо има куче. Китсуне мразят и същевременно се страхуват от кучета, защото те ги виждат нормални. Дори в човешка форма те са неспокойни в присъствието на куче. Истинската форма на Китсуне може да се наблюдава и по сянката от луната вечер или отражението им във вода. Други характеристики са това да предизвикват мълнии с опашките си, да създават илюзии и да летят. Но освен всичко те имат способността да обладаят жив човек, най-често млади момичета, като техния дух влиза в човешкото тяло изпод ноктите или през гърдите. Обладаните често биват смятани за луди и вечер вият като лисици. Изгонването им става чрез специален ритуал, изпълнен от свещеник.Обакe - お化け

Обаке или бакемоно(化け物 ), понякога обакемоно, са група чудовища или духове в японския фолклор. В буквален превод термините значат “нещо, което се променя”, имайки предвид способността им да се трансформират или преобразяват.
Думите обикновено се превеждат като призрак, но преди всичко те се отнасят до живи или свръхестествени същества, които временно са се трансформирали и тези бакемоно се различават от духовете на мъртвите. Второто значение на думата е синоним на „ юрей”(幽霊 ), призрак на починал човек.
Истинската форма на бакемоно може да бъде на животно- например лисица(кицуне- 狐 ) или на котка (бакенеко- 化け猫 )- духът на растение- като кодама (木霊 – дух, обитаващ дърветата)- или неодушевен предмет- който да притежава душа според традициите на Шинто.
Бакемоно обикновено се дегизира или като човек, или се появява в странна или ужасяваща форма. В разговорния език всяко странно явление може да се нарече бакемоно или обаке, независимо дали се вярва, че има друга форма.Юки онна - 雪女

Буквално се превежда като „снежна жена „ и представлява дух или йокай от японския фолклор .Често бива бъркана за планинска вещица ,но двете същества нямат общи черти .Юки онна се появява като красива жена с дълга коса в някоя снежна нощ .Кожата и е бледа или в някои случаи прозрачна ,което я кара да се слива с пейзажа наоколо .Често е облечена в бяло кимоно ,но според други легенди тя е срещана гола в снега .Въпреки своята красота ,очите и могат да предизвикат страх и ужас у сърцето на някой смъртен .Интересно е че не оставя стъпки по снега , и някъде дори се твърди че не притежава крака ,като повечето японски духове .Ако бъде заплашена може да се превърне в облак ,мъгла или купчина сняг .
Юки онна се свързва със студа ,снега и бурите .Някъде се вярва че тя е дух на някой ,изгубил се в планината из загинал от студ .Тя е едновременно красива и безскрупулна ,убивайки неподозиращи хора .Пътници ,изгубили се в планината често са описвани как се превръщат в замръзнали тела от нейния леден дъх .Друг път държи дете на ръце .Ако някой преднамерено и отнеме детето то тя замръзва на място …
Родители,търсещи децата си са податливи на такова действие .В други легенди тя се описва като по-агресивна .Напада къщи , избутва вратите им с ураганен вятър или убива хората в съня им .
Иначе има случаи, в които се описва как тя се смилява над някои поради различни причини .Например пуска момче заради красотата и младостта му .Тя обаче го кара да обещае никога да не споменава за нея и много по-късно когато момчето е вече съпруг, той разкрива тайната пред жена си .Оказва се обаче че това е същата юки онна, и този път го пощадява заради децата, които е родила от него ,но го предупреждава че ако ги заплаши по някакъв начин ще се завърне с цялата си унищожителна сила. Има разбира се и една тъжна легенда в която юки онна се стопява като сняг, когато мъжа и я разкрива неволно.


Ню - 鵺

Ню е легендарно същество от японската митология .На външен вид изглежда като Химера ( съставено от части на различни животни ) с глава на маймуна , тяло на енотовидно куче , тигрови лапи и змия вместо опашка .Може да се придвижва като се превърне в черен облак .Ню обикновено носи нещастие и тъга .Според една легенда император Хейке се разболял защото едно такова Ню се било скатало на върха на резиденцията му през лятото на 1153.Императора оздравял чак след като самурая Минамото Йоримаса не убил съществото .Това станало като се качил на покрива и изстрелял запалена стрела …Веднага от облака паднало тялото на мъртво Ню ,което по-късно Минамото хвърля в японско море .Местна добавка към историята разказва как тялото продължило да плава покрай бреговата ивица и местните ,уплашени да не ги сполети проклятие го взели и заровили .


Бакенеко - 化け猫


Буквално, „бакенеко” означава „котка-чудовище” и се свързва с котка, която притежава свръхестествени способности сходни с тези на лисицата или на миещата мечка. Тези способности тя може да добие по няколко начина: да доживее определена възраст, да бъде приютена за определено време или да и израсне дълга опашка. В последния случай, опашката се раздвоява и бакенеко се нарича „некомата” (猫股 – „раздвоена котка”) . Бакенеко най-често би обикаляла дома, в който се отглежда, създавайки призрачни огнени топки, заплашвайки спящите, вървейки на два крака. Тя би могла да се преобрази в човек, най-често стопанката си и да и заеме мястото като се размени с нея. Когато бъде убита, тялото и може да достигне до 5 фута. Вярва се че тези котки могат да съживят човек, ако скочат върху мъртвото му тяло.


Нингьо - 人魚

Нингьо (букв.- „човек –риба) е същество, приличащо на русалка от японския фолклор. В древни времена то било описвано с уста като на маймуна, малки зъби като на риба, бляскави златни люспи и тих глас като на чучулига или флейта. Плътта на нингьо имала добър вкус и всеки ,който опитвал от нея получавал забележително дълголетие. Улавянето на нингьо носело нещастие и бури, затова рибарите ги връщали обратно в морето. Ако тялото на такова същество бъде изхвърлено на сушата, то това било знак за война или друго нещастие.Хакутаку - 白澤


Хакутаку е същество от митологията, което подобно на други носи черти на различни животни у себе си. С тяло на вол или крава, човешко лице и шест рога то притежавало цели девет очи. По три от всяка страна на тялото му и три на лицето. Притежавало умението да говори с човешки език, то е символ на болести и нещастия.Кеукеген - 毛羽毛現

Буквално името на това създание означава „мъхнато привидение”. На външен вид прилича на куче, изцяло покрито с дълга козина. Името му всъщност е игрословица, написано с други канджи (希有怪訝) означава „необичайно, рядко срещано нещо”.
Кеукеген е дух на болестите, живее на тъмни и влажни места и кара хората да се разболяват.Кодама –木霊

Кодама е горски дух, който живее в определени дървета. Смята се че отсичането на дърво –дом на Кодама носи нещастие. Затова те често са маркирани с въжета „шименава” ( въже, което се поставя до свещени места, като се вярва че ги защитава от зли духове).Нукекуби - 抜首


Нукекуби са чудовища от японския фолклор. През деня те наподобяват нормалните хора ,нощем обаче главата и врата им се отделят от тялото и летят свободно в търсене на плячка. Главите им нападат, крещейки (за да изплашат жертвата) и после хапят.
Докато главата и врата са отделени, тялото остава неподвижно. В някои легенди това е отбелязано като недостатък: ако главата на Нукекуби не успее да се върне върху тялото си до изгрев слънце съществото умира. При други случаи, хората ,които смятат че ги преследва такова чудовище търсят телата им, за да ги убият, докато главата е на друго място. През деня Нукекуби се опитват да се смесят с хората и живеят на групи в нормални човешки семейства. Единствения белег по който може да се разкрият е тънка линия от червени символи около основата на врата, там където той се отделя от тялото. Това обаче лесно може да бъде прикрито с накит или дреха.
Рокурокуби - ろくろ首

Рокурокуби са други подобни представители на японския митологичен свят. През деня приличат на обикновени хора, но през нощта имат умението да разтягат вратовете си много надалеч. Освен това могат и да променят лицето си като на они (японски дяволи) за да плашат смъртните. Често тези същества са бъркани с Нукекуби.
В дневната си форма те също като последните се смесват с обществото и често дори си намират човешки съпрузи. Някои от тях толкова привикват с този нормален начин на живот и полагат големи усилия и мъки за да контролират демоничните си умения. Те на всичкото отгоре са потайни, и са пристрастени към шпионирането или стряскането на хората. Те дори се разкриват пред пияници, глупаци, слепци или спящи хора за да се насладят на реакцията им . Интересно е че някои Рокурокуби не подозират природата си, и се смятат за нормални хора. Тази последна група понякога страда от „ неконтролируемо издължаване на врата” нощем, като на другата сутрин се събуждат със спомени за сън, в който виждат заобикалящите ги вещи от различни ъгли .
Според някои приказки, Рокурокуби преди са били нормални хора, но са преобразени от своята карма заради нарушаването на някой будистки канон . Много често тяхно занимание е не само плашенето но и нападенията над хора. Понякога дори си имат любима плячка – други съгрешили хора, които изяждат.Фунаюрей - 船幽霊

Фунарюрей са духовете на хората, загинали в морето. Според легендите, те излизат от водата до някоя лодка и най-учтиво молят лодкарите да им дадат черпак, или някакъв друг съд. Ако обаче желанието им бъде изпълнено, те започват да наливат морска вода в лодката докато потъне.Амефурикозо - 雨降り小僧

Амефурикозо представлява "климатичен" дух, или такъв, който се свързва с промяната на времето. На външен вид изглежда като малко странно детенце, носещо фенер и широка шапка, направена от стар хартиен чадър.Хитодама - 人魂

Смята се че Хитодама са човешките души, на тези които са починали скоро. Те приемат формата на странни огнени топки, от син пламък, които се реят във въздуха. Самото им име е образувано от думите "хито" - човек и "тама" - душа . Понякога обаче може и да бъдат зелени на цвят, с дълги опашки. Вярва се че обитават гробищата или мрачните гори през лятото. Понякога могат да бъдат видени до умиращ човек, напускайки тялото му. Повечето от тях потъват в земята или изчезват когато наблизо се появи човек. Като повечето същества от японския фолклор и тези са големи пакостници. Често се появяват в мрака пред някой пътник, и ако той ги последва най-често се изгубва. Тези същества са смятани в някои краища на Япония, като част от прийомите на китсуне.Баку - 獏

Баку е добър дух, наричан още "хранещ се със сънища". Вярва се че лошите сънища са причинени от зли духове.
Когато някой се събуди от кошмар, то той може да се помоли на Баку с думите: "Баку, изяж ми сънищата !" Така Баку може да промени лошия сън и да донесе късмет и благополучие на този, който го е призовал. Този дух има глава на лъв, крака на тигър и тяло на кон.

________________

I'm Proud to be E.L.F.
Япоснки митологични същества Tumblr_ltad1ac9DD1qhn1sho6_250
And from now on I'll always be.
the eternal kid.
the eternal kid.
Писател

Име : Маги
Female Мнения : 630
Репутация : 10

Вижте профила на потребителя http://fanfictionbg.catsboard.com/

Върнете се в началото Go down

Япоснки митологични същества Empty Re: Япоснки митологични същества

Писане  Cocoa_girl on Сря 12 Окт 2011, 14:37

Зяпах с отворена уста докато четях всичко това.. Япоснки митологични същества 413204 Много е интересон, даже прекалено интересно х3
Cocoa_girl
Cocoa_girl
Модератор

Име : Светлозара
Female Мнения : 137
Репутация : 3

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите