Още за легендите за Кървавата Мери

Go down

Още за легендите за Кървавата Мери Empty Още за легендите за Кървавата Мери

Писане  Leeteuk~ on Вто 04 Окт 2011, 21:25

Произходът на легендата за Кървавата Мери е неизвестен. Ето защо за нейни протитипи претендират няколко реални личности – магьосница, изгорена на клада през късното Средновековие, кралица Мария Тюдор и млади жени – едната загинала в по-ново време при трагични обстоятелства, а другата – обвинена в детеубийство.

Според една версия на легендата в гъста гора в щата Пенсилвания живеела Мери, която събирала и продавала лековити билки. Хората от близкото село я смятали за вещица и се страхували от нея. Никой не смеел да се приближи до колибата й.

Носели се слухове, че причинява мор по добитъка, че от дъха й храната мухлясва, че може да разболее деца.

По някое време едно след друго в областта започнали да изчезват малки деца. Родителите им претърсвали околността, но никъде не откривали следи от децата. Няколко смелчаци навлезли в гората, където била колибата на вещицата Мери, разпитали я, но тя отричала да има нещо общо с трагедиите.

Ала въпреки липсата на преки доказателства, подозренията за вината й не паднали, защото се носели слухове, че магьосницата изтръгва сърцата на своите жертви и ги изяжда, за да си осигури вечен живот.

Една нощ дъщерята на мелничаря напуснала дома си – в просъница чула омайни звуци, събудила се и излязла да види откъде идват. Майка й, която не спяла, видяла как детето излиза навън, събудила бащата и двамата побягнали след дъщеря си. Отчаяно викали името й, повикали и съседите си да помагат в търсенето на момичето.

Внезапно мелничарят надал вик и посочил края на гората, където мъждукала светлина. Там, около стар дъб, стояла Мери. От нея се излъчвала злокобна светлина. Хората се нахвърлили върху магьосницата и тя се опитала да избяга, но паднала.

Един от мъжете носел пушка и прострелял Мери в крака. Разярената тълпа събрала дърва, запалила огън и хвърлила Мери в него. С последните си думи Мери произнесла проклятие – всеки, който спомене името й пред огледало, да умре в страшни мъки.

По-ранният вариант на легендата свързва Кървавата Мери с английската кралица Мария І Тюдор, която се славела със своята жестокост. Яростна католичка, за пет години от управлението си, тя хвърлила на клада над 300 души, предимно протестанти.

Третата претендентка за кървавата титла е Мери Уърт, обвинена в убийството на собствените си деца. А четвъртата е Мери Уелс, починала от насилствена смърт, след като била нападната и кръвта й изтекла от раните й.

________________

Eventually you’ll be saying "A-CHa"...
00000.gif
"A-cha".But it’ll be too late....

*** “A-Cha” can be used for many different expressions. Some substituions include “oh my gosh,” “oh dear,” “oh my,” “damn it”.
Leeteuk~
Leeteuk~
Admin~ Jungsuholic

Име : Сезен
Female Мнения : 540
Репутация : 5

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите